Dricker du helst ditt vin ur polerade kristallglas på skaft? Eller ur handgjorda keramiska kärl av lera som kanske är...
Dricka vinet ur keramik - en växande trend
Dricker du helst ditt vin ur polerade kristallglas på skaft? Eller ur handgjorda keramiska kärl av lera som kanske är uppgrävd direkt ur vinmakarens jord?
I min studio drejar jag unika vinpokaler, sejdlar, vattenbägare och andra dryckeskärl i stengodslera. Jag gör dem med mycket kärlek och omsorg och min tanke är att min rustika stil ska ge karaktär och referenser åt både det dukade bordet och dryckesupplevelsen. De ska påminna om vinets och om lerans naturliga ursprung. Färgen, formen, djupet i kärlet och tyngden i handen påverkar både den estetiska upplevelsen och smaken. Formen på kärlet är som en hälsning från min hand till användarens taktila känsla. Och sist men inte minst så är mina keramiska produkter fantastiska bärare av temperaturer. Lägg till exempel in en ölsejdel i frysen en stund och låt kärlet hålla drycken kyld länge på en sommarvarm veranda.
I vissa länder har restauranger hållit fast vid traditionen att servera alkoholhaltiga drycker ur handgjord keramik. Till exempel i vissa regioner i Frankrike, Italien och Östeuropa. I andra länder ersattes de keramiska dryckeskärlen successivt efter att vinglaset på skaft introducerats i Venedig under 1400-talet. De flesta av oss har vant oss vid att dricka ur glas utan att fundera särskilt mycket över det.
Idag ser vi en ny växande trend på moderna barer och restauranger och det blir alltmer populärt att låta gästerna smutta på vin eller cocktails ur keramiska kärl. Det blir vanligare att man samarbetar med keramiker för att ta fram unika kollektioner med handgjorda kärl. Idén om att vinet smakar bättre så eftersom leran kommer ur marken, precis som vinet, har en lång tradition. Upplevelsen blir mer taktil och sensuell och det ligger i vår tid att vilja använda något handgjort och naturligt. Såväl vinet som leran har lokala avtryck från den mark där det vuxit eller sedimenterats.
Det blir vanligare att vinodlare tar fram keramiska dryckeskärl direkt ur den egna jorden så att både vinet och keramiken har samma ursprung, från samma mark. Leran grävs upp ur marken och keramiken framställs ur någons hand.
Keramik är ju ett av våra äldsta byggmaterial. Keramik har också följt vintillverkningens långa historia, i ungefär 8 000 år, till exempel för lagring, pressning och transport av vin. Dess egenskap för att lagra och långsamt mogna liksom motståndskraften mot ljus och luft har varit obesegrade väldigt länge. Under antiken hade man en förkärlek för amforor för lagring och transport och senare användes bland annat demijohns i Frankrike och i Italien för att transportera vin från vingårdarna till lokala marknader. Än idag tycker många vinproducenter att handgjorda keramikkärl är både vackra och förbättrar vinets smak och arom, de blir mer och mer självklara i en hantverksmässig och hållbar produktion.
Trenden är glädjande för oss konsthantverkare och tillika vinälskare. Hoppas att många följer de växande trenderna och ställer sig frågan om det keramiska kärlets återkomst mest är ovanlig men bra och om den tillför dryckesupplevelsen något nytt?
Bild från fria encyclopedin, amforor för skeppstransport från bronsåldern, Turkiet

Sejdlar och vinpokaler från Studio Fagerstedt





Lämna en kommentar